• Gemiddeld een hogere omzet dan bij lange termijn verhuur of vaste verhuur.
 • Je hebt zelf de kans om regelmatig in je woning te zijn.
 • Je bent flexibeler bij eventuele verkoop.

De vakantieverhuurregels verschillen heel sterk per gemeente. We proberen voor de steden waar we sterk aanwezig zijn zo veel mogelijk op de site uit te leggen. Staat jouw locatie er niet bij doe dan uitgebreid navraag bij je eigen gemeente.

Iedere gemeente in Nederland mag zijn eigen beleid bepalen omtrent vakantieverhuur.

Met de huisvestingswet die in 2015 van kracht geworden is krijgen gemeentes ook de instrumenten om dit te doen. Een instrument die onder deze nieuwe wet valt is dat gemeentes een vergunning kunnen vereisen voor het (tijdelijk) onttrekken van een woning aan de woningvoorraad. Dit is nu in Amsterdam al het geval.

Door de vrije rol van de gemeentes is het raadzaam om eerst je gemeente te raadplegen voor dat je aan de slag gaat met vakantieverhuur. Wij hebben op de volgende pagina’s het beleid van een aantal grote gemeentes omschreven.

Algemeen gezien merken wij dat een gemeente positief staat t.o.v vakantieverhuur mits:
– sociale huurwoningen niet worden verhuurd.
– er toestemming wordt gevraagd aan de VVE (vereniging van eigenaren).
– er toeristenbelasting wordt afgedragen aan de gemeente.

 

Het is zowel voor de inboedel- als de opstalverzekering belangrijk dat je controleert of er een dekking is voor verhuur aan toeristen of vakantieverhuur.

Inboedel
Veel verzekeraars (Achmea, Nationale Nederlanden) doen hier niet moeilijk over en kunnen de dekking eenvoudig uitbreiden met 2 maanden vakantieverhuur. Mocht je fulltime gaan verhuren dan zijn er ook verzekeraard die recreatiewoningen verhuren en daar kun je goed terecht als je veel verhuurd. Check Intasure of Oom Verzekeringen voor meer info. Deze bieden ook de optie om inkomstenderving mee te verzekeren. Dit is geen slecht idee als je geen buffer hebt om een paar maanden mindere verhuur op te kunnen brengen als geval van schade.

Opstal
Voor de opstal wordt meestal geen onderscheid gemaakt tussen algemene verhuur en verhuur aan toeristen. Bij een grotere VVE is schade toegebracht door mensen die huren wel verzekerd. Het is dus vooral goed dat je dit checkt als je geen VVE hebt.

 

een ander verhaal als toeristen

Wij bemiddelen voor jou dus dat gaat in overleg. Wij komen eerst met een advies voor een hoog- en laagseizoenprijs. We kunnen dit dan samen finetunen.

In de praktijk leren we met de tijd vanzelf wat de ideale prijs voor jouw woning is. Wij weten namelijk aan de hand van al onze andere huizen hoeveel boekingen of aanvragen je zou moeten ontvangen in een bepaalde periode. Zit je daar sterk onder (of boven) dan weet je dat de prijs te hoog (of te laag) is.

Bij beide vakantieverhuurpaketten (12,5% en 25%) is onze klantenservice het eerste aanspreekpunt voor de huurder in geval van vragen of problemen.

Beide pakket zijn geschikt om je woning eventueel in Box 3 te plaatsen omdat er sprake is van passief beheer.

Bij het 12,5% pakket krijg je alles wat we op kantoor kunnen organiseren of met onze software. We komen bij dit pakket dus niet het kantoor uit.

 • Online zetten woning
 • Eigen pagina op Welcome Back
 • Klantenservice
 • Afhandelen boekingen
 • Optimaliseren prijzen
 • Aansturen en inplannenvan je eigen schoonmakers door onze software
 • Informeren van je eigen host door onze klantenservice of het inchecken van gasten mbv een sleutelbox door onze klantenservice

Bij het 25% pakket regelen we eigenlijk alles en krijg je extra bovenop het 12,5% pakket:

 • Eigen schoonmaak door Beheer Mijn Huis
 • Technische dienst bij eventuele problemen van de gast
 • Incheck door de hosts van Beheer Mijn Huis en ook begeleiding van onze hosts tijdens het verblijf.

Als je je woning verhuurt voor vakantieverhuur (als je logies aanbiedt) ben je verplicht 6% btw aan te geven. Het maakt niet uit of je vast verhuurt of tijdelijk. Ook niet of je je hele woning verhuurt of een gedeelte ervan (zoals bij een B&B). Kijk hier voor het overzicht van logiesverstrekking en 6% btw.

Nu is het goede nieuws dat met behulp van de KOR (kleineondermersregeling) er in de praktijk vaak uiteindelijk geen btw betaald hoeft te worden. Tot een bedrag van € 1345,- btw kun je zeker gebruik maken van de regeling. Dit staat gelijk aan een omzet van € 22416,-.

Kijk hier voor informatie van de belastingdienst over de kleineondernemersregeling.

In welke box je de verhuurinkomsten moet belasten is minder eenduidig dan het btw verhaal. Een aantal punten die eenduidig en helder zijn:

 • De verhuuromzet van een 2e woning (waar je niet staat ingeschreven) wordt belast in box 3. Recreatiewoningen ook.
 • Bij tijdelijke verhuur wordt altijd 70% van de verhuuromzet belast in box 1.
 • Bij gedeeltelijke verhuur van een eigen woning kan het verhuurde deel in box 3, maar mag je op dat deel geen hypotheekaftrek toepassen.
 • Het is belangrijk voor box 3 dat er sprake is van passief beheer. Dat betekent o.a geen eigen website en geen eigen marketing.

Kijk hier voor informatie van de belastingdienst over verhuur van je woning.

Het scheelt per nacht zeker tussen de  €15 a € 25 wat je meer kunt vragen als je met hele goede beelden werkt. Als je er op deze  manier naar kijkt zijn de kosten voor een set foto’s zeker een goede investering.

Ben je zelf een fotograaf met ervaring in het fotograferen van woningen dan kun je het zelf maar anders raden we het af om met eigen beelden te komen.
Bij het 25% pakket voor fulltime verhuur betalen wij de foto’s, in de overige gevallen laten we de eigenaar de foto’s betalen.
De set foto’s zijn in beide gevallen direct voor de eigenaar. Deze blijven dus nooit eigenaar van Beheer Mijn Huis.

Dat mag je helemaal zelf bepalen. Maar het volgende is hier wel belangrijk:

 • laat het op de foto’s vooraf zien als je veel privéspullen achterlaat. Op deze manier weet de gast dat hij een woning gehuurd heeft die regelmatig door de eigenaar bewoond wordt (en wordt niet verrast).
 • laat voldoende kastruimte over in de slaapkamer zodat de gast zijn tas kan uitpakken en dat er ook ruimte is om een pak of een jurk op te hangen.
 • haal te persoonlijke (familie)foto’s weg uit de slaapkamer.
 • Zorg dat de keuken en badkamer helemaal strak zijn en dat alle aangebroken spullen weg zijn. Geen open pakken eten en aangebroken shampoo’s etc.

Er zijn 2 situaties die voor kunnen komen:

 •  Je hebt huisdieren en die laat je tijdens de verhuur in de woning. In dit geval moet dit extreem duidelijk in de advertentie vermeld worden zodat dit voor aankomst duidelijk is. Soms zelfs ook al in de titel vermelden, zoals: “Family House for 4 persons (including 2 cats to take care of)”
 • Je hebt huisdieren maar je neemt ze mee. In dit geval dan moeten we het wel vermelden zodat sterk allergische gasten hier op kunnen inspelen.

Ja, je bepaalt backoffice in je eigen omgeving wanneer je de kalender openzet. Dit wordt dan direct gekoppeld aan alle platforms waar we mee werken. Dit doe je dus zelf. Ook als je tijdens je vakantie besluit eerder terug te komen of je laat vrienden in je huis dan kun je zelf hiervoor je kalender blokken.

Het enige wat gerespecteerd moet worden zijn de boekingen die al staan.

Voor kleine en duidelijk aantoonbare zaken kunnen we de gasten aanspreken met de borg die ze betalen voor de boeking (gebroken spullen, raam kapot, lamp op nachtkastje gevallen).

Zaken die de borg te boven gaan moet je verhalen op je eigen verzekering verhalen. Hier is de gast niet voor aansprakelijk te stellen of het moet aantoonbaar vandalisme zijn. In dit geval moet je aangifte doen bij de politie en ze hier direct mee confronteren.

Er zijn veel situaties die vallen onder algemeen gebruik van de woning vallen, deze kun je moeilijk bij een gast verhalen: Een paar voorbeelden:

 • vlek in bank door omgevallen koffie / wijn.
 • kras op de trap door een koffer
 • krassen op de muur.
 • Schuur in het dekbed.
 • Afgebroken douchekop / doucheslang.